Γεωγραφικές πληροφορίες

Τα Κουφονήσια είναι δυο μικρά νησάκια και ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων στο Αιγαίο. Αποτελούνται από το Πάνω Νησί, που συνήθως αποκαλείται “Κουφονήσι”, και δίπλα του το Κάτω Νησί που είναι σχεδόν ακατοίκητο.

Το Κουφονήσι είναι το μικρότερο νησί των Κυκλάδων, με συνολική έκταση 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι ομαλό και περπατιέται ολόκληρο σε 3 ώρες,απέχει δε από το νοτιανατολικό άκρο της Νάξου μόλις 3 ναυτικά μίλια.

Το μοναδικό χωριό δίπλα στη θάλασσα, κατοικείται από 366 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως με την αλιεία έχοντας 35 μεγάλα καΐκια.

Τα Κουφονήσια φημίζονται για τα δαντελένια ακρογιάλια με πάνω από 25 μικρές και μεγάλες παραλίες με χρυσαφένιες αμμουδιές και διάφανα νερά που πλαισιώνονται με σμιλευμένους βράχους που στέκουν όρθιοι στην θάλασσα, κρυφούς ορμίσκους και εντυπωσιακές σπηλιές. Οι περισσότερες παραλίες είναι νοτιοανατολικές δηλαδή απάνεμες και ήρεμες το καλοκαίρι. Η πρόσβαση σε αυτές από τους περισσότερους γίνεται με τα πόδια, το ποδήλατo ή το καΐκι. Το μελτέμι στο Κουφονήσι είναι ήπιο και ευχάριστο γιατί το προστατεύει η Νάξος.